Richard Feynman, va ser físic i li van concedir el premi Nobel en 1965. T’oferim una interessant entrevista sobre nomenar realitat, molt útil per a entendre un aspecte del DBM®.

Narrador: Feynman es troba en l’avantguarda d’un dels més antics i més intrigants jocs de la ciència – cercant els últims constituents del món. En aquesta cerca, Feynman és un cèlebre dissident de la ciència que va ser animat pel seu pare, amo d’una tenda de roba a Nova York, per a fer front a la saviesa convencional.

Richard Feynman: Un diumenge tots els xiquets caminaven en xicotets grups amb els seus pares en un bosc. El dilluns següent vam estar jugant en un camp i un xiquet em diu:
– Quin ocell és est? Saps el nom d’aquest ocell?”
– I jo li vaig dir: “No tinc la menor idea”
– Ell va dir: “Bé, és un tord de gola marró”. Ell va dir: “El teu pare no et va ensenyar gens!”

Però el meu pare em va ensenyar molts noms d’ocells. Una vegada caminant, ell em va dir: “Açò és un  tord de gola marró. En alemany es diu el flügel Pleegel. En xinès se li crida Keewontong. En japonès un Towhatowharra, i així successivament. I quan et saps tots els noms d’aus en tots els idiomes, en realitat no saps gens, però absolutament gens, sobre l’ocell.” I llavors vam poder seguir i parlarem de la dominància i les plomes. Així que ja havia après que els noms no constitueixen coneixement. Per descomptat que m’ha causat una certa quantitat de problemes perquè em negue a aprendre el nom de qualsevol cosa. Així que quan algú arriba i em diu: “Tens alguna explicació per a l’experiment Fitch-Cronin?” Jo dic: “Què és açò?” Llavors em solen dir:
“Sí, ja saps, el mesó k longeu que es desintegra en dos pi”
” Oh, sí, ara sí ho se” – però mai sé els noms de les coses.
El que el meu pare es va oblidar de dir-me era que sabent els noms de les coses era útil si has de parlar amb algú més – així pots dir-li a ells de què estàs parlant.

Entrevistador
-El principi bàsic de saber sobre alguna cosa en lloc tan sols de saber el seu nom és alguna cosa al que t’has encallat veritat?

Richard Feynman
-Si, per descomptat. Hem d’aprendre que aqueixos són el tipus de coses  en el camp de la ciència que cal aprendre – per a saber quan saps i què és el que saps i el que no saps. Has d’anar amb molta cura per a no confondre’t amb tu mateix.

Send this to a friend