La salut mental dels joves és un tema que cada volta està agafant més rellevància.

Segons les estadístiques, aproximadament un 50% dels joves de 15 a 29 anys tenen algun problema mental. Un assumpte que normalment està amagat en joves (i adults també) i que amb el confinament ha esclatat.

Per això vull compartir amb tu un programa de televisió que ha mostrat una qüestió que és de total actualitat.

En el programa compta amb diferents testimonis de joves que han passat per psicòlegs i comparteixen les seues experiències.

La incomprensió dels pares, els estigmes de la família (“Si tu no estàs boig!”), els moments durs. I sobretot els instants d’esperança, les sensacions de saber que estàs eixint del pou, que hi ha altres possibilitats de viure la vida i que pots arribar a sentir-te ple, productiu i feliç.

Són xics i xiques valentes per explicar en públic les idees que tenien: “No soc suficient, no valc. No estic a l’altura, no sé què em passa…”

Una afirmació d’un dels joves em sembla molt important per entendre el treball amb el psicoterapeuta: “El psicòleg no t’arregla, el que fa és donar-te ferramentes.”

Toca uns quants temes molt importants:

  • L’efecte de les xarxes d’internet en l’autoestima de part de la joventut: comparacions odioses, “No podré ser com ells.” Pensar que els altres són perfectes i, per tant, el jove, no. Comparacions amb els cossos dels altres…
  • La psicoteràpia no ho arregla tot. Cal canviar la situació social i econòmica perquè els joves, no estiguen ansiosos. Si tens un contracte precari i temporal, pensar que no pots pagar el lloguer és natural que se senta inquiet/a.
  • Cal que els psicòlegs clínics augmenten dràsticament en la sanitat pública i per això cal demanar als governants que invertisquen per a contractar-los. Desgraciadament, no tot el món es pot pagar un psicoterapeuta privat.
  • Als joves és més fàcil de parlar de les seues dificultats mentals en internet que amb els pares. Una jove en l’entrevista afirma:  “Mos pares no m’entenien”.
  • Alguns efectes en la seua salut mental del confinament en les persones joves.

Crec que és important el programa perquè visibilitza una realitat que per amagar-la no deixa d’existir i el patiment de les persones tampoc.

Una jove afirma que anar al psicoterapeuta. “No és una cosa de què m’haja d’avergonyir”. És crucial per fer el pas i superar les dificultats emocionals.

Si vols veure el programa complet, conduït per Gonzo i retransmés en la Sexta, entra en aquest enllaç. Si no tens compte en Atresplayer, pots donar-te d’alta gratuïta.

Desitge que et resulte estimulant i inspirador.

 

 

Send this to a friend